Kwaliteit

KWALITEIT

Kwaliteitsaudits

Echocentra: eens in de twee jaar wordt elk echocentrum dat prenatale screeningsecho’s verricht in de regio Zuidoost Nederland door het Regionaal Centrum gevisiteerd en wordt vastgesteld of het echocentrum voldoet aan de landelijke kwaliteitseisen. Het landelijke format kwaliteitsaudit wordt voorafgaand aan de visitatie voorbereid en dient als leidraad voor het gesprek. De beeldbeoordelingen vormen onderdeel van de audit. Drie en zes maanden na verzending van het concept auditverslag wordt de opvolging van verbeterpunten voortvloeiend uit de audit door het Regionaal Centrum geëvalueerd.  Vervolgens wordt een eindrapportage opgesteld.
.
Counselingpraktijken: een keer per 2 jaar vindt de audit bij counselingpraktijken plaats via een digitale vragenlijst. Deze  vragenlijst wordt door één praktijkvertegenwoordiger ingevuld en brengt in beeld in hoeverre zorginstelling en zorgverleners voldoen aan de landelijke eisen. Uit deze audit volgen verbeterpunten en actiepunten voor de zorginstelling. De afhandeling hiervan wordt gemonitord door het Regionaal Centrum. Eind 2024 start een nieuwe auditronde counseling.

 

Bloedafnameorganisaties (BAO): de bloedafnameorganisatie ten behoeve van de NIPT dient in het bezit te zijn van een AGB-code en in het kader van de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO) een contract te hebben met het Regionaal Centrum voor Prenatale Screening. Het Regionaal Centrum en het Referentiecentrum NIPT monitoren periodiek de kwaliteit van de bloedafname middels verschillende kwaliteitsparameters. Periodiek zullen de individuele kwaliteitsrapportages aan de bloedafnameorganisatie worden verstrekt door het Regionaal Centrum. Daarnaast evalueert het Regionaal Centrum binnen 6 maanden na start van de uitvoeringsfase, 12 maanden na start van de uitvoeringsfase, en daarna jaarlijks of de bloedafnamelocaties voldoen aan de gestelde eisen. De bloedafnameorganisatie is verplicht mee te werken aan een audit, indien hier aanleiding toe is of het Regionaal Centrum dit wenselijk acht.

KWALITEIT

Beeldbeoordelingen

SPSZON voert de beeldbeoordelingen SEO gelijktijdig uit met de kwaliteitsaudit echocentra. Indien een echoscopist werkzaam is in meerdere regio’s, dan wordt de beeldbeoordeling uitgevoerd door het Regionaal Centrum waar de zorgverlener de meeste SEO’s maakt, tenzij SPSZON reden ziet een eigen beeldbeoordeling uit te voeren.

De echoscopist ontvangt van het Regionaal Centrum via Peridos een selectie uit Peridos van 5 onderzoeken waaruit de echoscopist er 3 kiest. Hiervan dient een logboek (powerpoint) gemaakt te worden en aangeleverd te worden aan het Regionaal Centrum ter beoordeling. De beeldbeoordelingen verlopen via Peridos.

Kwaliteitsbeoordeling 2e Trimester SEO

Scoreformulier 2e Trimester SEO -beeldbeoordeling

Kwaliteitsbeoordeling 1e Trimester SEO

Scoreformulier 1e Trimester SEO

Kwaliteitssysteem echoapparatuur

Echoapparatuur die gebruikt wordt binnen de prenatale screening (eerste en tweede trimester SEO) dient te voldoen aan kwaliteitseisen. Om de kwaliteit in de toekomst nog beter te kunnen borgen, is een nieuw kwaliteitssysteem ontwikkeld. Dit systeem wordt tussen 1 januari 2023 en 1 januari 2026 geleidelijk geïmplementeerd. De echo apparatuur en de beeldbeoordelingen wordt o.a. tijdens de audits van de echocentra besproken; daarnaast wordt het Regionaal Centrum graag op de hoogte gebracht van wijzigingen in echo apparatuur en/of probes.

Meer informatie over de verschillende testen en keuringen binnen het kwaliteitssysteem, de planning voor de komende jaren en een antwoord op veelgestelde vragen is te vinden op www.lrcb.nl/prenatale-screening(externe link)

 

KWALITEIT

Nascholing

Eén van de doelstellingen van de SPSZON is het ondersteunen van de deskundigheidsbevordering ten behoeve van de uitvoering van de prenatale screening. Eén van de taken van de Regionale Centra is het beoordelen of de opleidingen tot counselor en SEO-echoscopist aan de minimumeisen voldoen. Daarnaast organiseert de SPSZON ieder jaar regiobijeenkomsten, casuïstiekbesprekingen en landelijke webinars om de contractanten op de hoogte te brengen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van prenatale screening.

Counseling:

Als counselor prenatale screening dien je sinds 2022 20 accreditatiepunten in vijf jaar halen voor dit onderwerp. De 20 accreditatiepunten zijn als volgt verdeeld; 

  • 4 accreditatiepunten voor bijscholing op het gebied van kennis  
  • 4 punten voor de verplichte e-learning counseling prenatale screening   
  • 8 accreditatie punten voor bijscholing op het gebied van vaardigheden  
  • 4 accreditatiepunten voor bijscholing op het gebied van reflectie  

Voor verloskundigen en gynaecologen zijn de twintig te behalen accreditatiepunten voor counseling prenatale screening onderdeel van totaal aantal van de 200 verplicht te behalen punten in vijf jaar. 

Voor gedetailleerde informatie zie de info op de CLBPS pagina en op Bijscholing | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Het actuele nascholingsaanbod op het gebied van counselen prenatale screening van de Verloskunde Academie Maastricht vind je hier.

Echoscopie:

Om als echoscopist eerste of tweede trimester SEO’s te mogen uitvoeren, moet je een erkende opleiding hebben gevolgd. Daarnaast is regelmatige bijscholing over dit onderwerp verplicht en dien je in een nascholingsronde van 2 jaar minimaal 16 nascholingspunten te behalen.

De huidige nascholingseisen zijn terug te vinden op de RIVM website. 

Op 10 oktober 2024 organiseert SPSZON weer een Regiobijeenkomst; Het programma is als volgt:

>     16.00 – 16.30 uur        Inloop en contactmoment voor genodigden 

>

>     16.30 – 16.35 uur        Welkom en openingswoord door Mijntje Pieters, bestuurder SPSZON

>

>     16.35 – 17.05uur         Casus MUMC+ : “Geconstateerde verdikte nekplooi en dan …?”  door  Myrthe Barten, verloskundige en Mijntje Pieters, gynaecologe MUMC+   

>       

>     17.05 – 18.00uur          Informatiebeveiliging door Rijk Prosman, Compleon

>       

>     18.00 – 18.30 uur        Netwerken met een hapje en een drankje

>

> •    18.30 – 19.55 uur         “Culturele verschillen in prenatale counseling, screening en diagnostiek”    door Hans Kling, Hoofd Dienst Geestelijke verzorging MUMC+ en Salwan Al Nasiry, Gynaecoloog perinatoloog MUMC+

>   

>     19.55 – 20.00 uur        Evaluatie en afsluiting door Mijntje Pieters

Mocht u onverhoopt toch niet kunnen deelnemen, meld u zich dan s.v.p. af via info@spszon.nl. 

Inschrijfformulier Regiobijeenkomst 10 oktober 2024